maanantai 18. toukokuuta 2009

Vihertävä peukalo

Päätin tässä yksi päivä että pitäis pakastaa nokkosia.
Olisikohan järkevää jäädyttää jääpala-astiassa ja jäätyneet palat siirtää minigrippiin? Sais ottaa käyttöön just sen verran kuin haluaa.. Olis vähän kuin pinaatti mitä kaupasta saa.. Joku vuosi aion kyllä itsekin kasvattaa pinaattia. Vannon ja vakuutan.

Kasvimaa valmistui viikonlopun aikana, sieltä löytyy nyt:
- porkkanoita
- lehtisalaattia
- herneitä
- esikasvatettuja maisseja (voip olla ettei pysy meillä hengissä, mutta yrittää saa aina)
- kolme orvokkia

Lisäksi yrttiruukusta pilkistää:
- ruohosipuli (muutama vuosi sitten pökkäsin isoon kukkaruukkuun kukan juurelle, se jatkoi kasvuaan vuodesta toiseen ja kyseisestä ruukusta tuli yrttiruukku)
- basilika - joka ei tosin varmaan pysy elossa, kaupasta tuotu ja käytetty, laitoin ronton ruukkuun
- tillin siemeniä laitettiin, että tämä ei vielä pilkistä, mutta toivottavasti kohta.

Vielä pitäis hakea kasvatussäkki, avomaan kurkku odottaa istutustaan ja tomaatteja haaveena muutama.

Nyt meidän kasvimaa on tosiaan rivitalon puutarhassa, ei siis tontilla kuten viime vuonna. Että jos vaikka tällä kerralla sais vähän enemmän satoa, herneitähän ei tullut viimeksi lainkaan ja sipulit sekä perunat vähän moittivat yksinäistä kasvuaan.. Esikoinen tykkäs ainakin istutella ja kasteleminenkin tuntuu olevan hauskaa. Siitäpä tulikin mieleeni, pitää muistaa hankkia myös kunnon kastelukannu kun kasvatussäkkiä noudetaan, nykyisin meillä kiikutetaan vettä vanhalla kahvinkeittimen pannulla. No, tuleehan siinä tietysti askeleita päivään...

**~edit~**

Tuolta resepti nokkosten ryöppäykseen.
Paitsi että itse en käytä versoja, vaan pelkästään lehtiä. Mutta kukin tyylillään.

5 kommenttia:

Saara kirjoitti...

Tästä ja edellismerkinnästä inspautuneena ajattelin käydä poimimassa ämpäriin nokkosenalkuja nyt, kun ne ovat vielä pieniä eivätkä metrisiä... Meillä kun nokkosta riittää, jopa kukkapenkeissä.

Kasvimaa pääsi meillä eilen aluilleen, tosin sen tilalla on vielä monttu multaa vailla. Kasvatuksessa on mm. kesäkurpitsaa ja ruohosipulia. Maahan laittoa odottaa myös keko istukassipuleita, raparperi ja ryytisalvian siemenet. Jossain kaukana haaveissa siintää sellainen luostaripuutarha-tyyppinen ryytitarha... saas nähä mitä tulee :D.

Irena kirjoitti...

No sillälailla!

Ilmeisesti loppukesästä ovat vähän kitkerämpiäkin kuin alkukesän versot. Ei kyllä henkilökohtaista kokemusta.

Oma äitini teki aina kesäisin nokkosvettä tuhohyönteisten tuhoksi. Toki hän kuivasikin nokkosia (kun itse tykkään ryöppäämisestä enemmän) mm sämpylöihin laitettavaksi.

Niin ja luostaripuutarha: Erinomainen ajatus. Paljon eri yrttejä ja sitten voit tehdä erilaisia yrttiliköörejä ja käyttää niitä troppeina!

Villasukka kirjoitti...

Samoin, käytän vain lehtiä ja niitäkin poimin vain alkukesästä. Jotain mummon perintöoppeja. Pitäisi vissiin kokeilla myös kerätä (ja kuivata) koivun lehtiä nyt justiinsa - mummo teki niistä teetä.

Hallatar kirjoitti...

Mie aikoinaan kuivatin nokkoset. =)
Meneevät sitten murskattuna pieneen purkkiin...

Mutta mulla ei olekaan kuin pakastelokero niin ei sinne mahdu kuin jädepaketti. Tai oikeesti kolme pakettia.

Irena kirjoitti...

Meilläkin aikanaan on tehty teetä sekä apilasta (vieläkin teen vähintään kerran kesässä), koivunlehdistä, mustanherukan lehdistä, siankärsämöstä, kaikesta mahdollisesta. Halvalla hyvää ja helposti.

Jäätelöä pitää pakastimessa olla aina.. ;)
Ryöppäsin eilen pakkaseen jonkin verran nokkosia, leikkasin nurmikon ja sitä ennen piti ottaa nokkoset tallelle.