keskiviikko 16. heinäkuuta 2008

Ensimmäinen monesta

Sitten sarjassamme "Vertaillaanpa hyviä kirjoja ja niistä tehtyjä elokuvia"


Linnunradan käsikirja liftareille, Douglas Adamsin viisiosaisen trilogian ensimmäinen osa. Elokuva on ihan hyvä, olisi suorastaan loistava jos en olisi kirjaa lukenut (vähintään kymmeneen kertaan). Näyttelijät rooleihinsa sopivia, erityisesti nautin Stephen Fryn äänen kuuntelemisesta, ja käsikirjoitus oli sujuva.

Mutta kun kirja on loistava niin se on loistava. Esimerkiksi Marvin on niin paljon säälittävämpi, monitahoisempi ja masentuneempi kirjassa, että elokuvaversio ei tee oikeutta Siriuksen kybertekniikkayhtiön ensimmäiselle AIP prototyypille. Ja toinen asia, elokuva ei lainkaan selitä miksi Zaphod varasti juuri Kultasydämen, kun taas kirjassa Zaphod kertoo Margrathean olevan kaikkien aikojen epätodennäköisin planeetta - Kultasydämen voimanlähteenä on ääretön epätodennäköisyysmoottori.. Klik klik yhdistyvät johdot lukijan korvien välissä. Niin ja Eddie, elokuvassa ei mainittu sanallakaan sen äidillisestä sivupersoonasta.

3 kommenttia:

Villasukka kirjoitti...

Alkuperäinen radiokuunnelma on myös upea! Latasin sen viime talvena mp3-tiedostoina netistä, mutta nyt tuo sivu näyttää olevan listattuna vaaralliseksi - troijalainen?

Laiza kirjoitti...

Itse jouduin jättämään tuon elokuvan katselun kesken, koska se ei mielestäni tehnyt lainkaan oikeutta kirjalle. Pitäisi kai joskus pakottautua katsomaan se kokonaan.

Irena kirjoitti...

Villasukka: En tuota radiokuunnelmaa ole itse päässyt kuuntelemaan, isoveljelläni on tosin se tv-sarja.. Pitääpä lainata joskus ja syventää vertailua.

Laiza: Elokuva ei noudata orjallisesti kirjaa, mutta Adams oli ymmärtääkseni itse mukana käsikirjoittamassa elokuvaa ennen kuolemaansa, joten huumori on ja pysyy. Esimerkiksi Vogonien planeetalla ideoidenlopettamislätkät ovat jotain hulvatonta - ja jotain mitä ei ollut mukana kirjassa. Katso asenteella että kirjalla ei ole mitään tekemistä elokuvan kanssa, katso elokuva vain elokuvana