tiistai 17. kesäkuuta 2008

Kasvitieteilyä

Tänä kesänä kun on tullut tehtyä nokkoslättyjä, niin olenpa sitten aina kulkeissani tiiraillut mistä mahtaisi löytyä hyviä nokkosia.

Tänään lounaalla käydessäni tuli nenääni tuttu pistävä tuoksu, ja nokkosiahan sieltä löytyi. Valtavasti. Ja ne oli KUKASSA. Siis mitä? Pohdin, että pitäisikö moisia ihmeitä vaasiinkin kerätä. Jätin toki kukkimaan sinne kävelytien varteen. Sitten selvittämään, mitä olin oikein nähnyt.
Ja se oli..

Valkopeippi!

Eli ei nokkonen laisinkaan!
Yrttitarhan mukaan Valkopeippi on matkija, näköislajike, joka kasvaa hyvinkin samannäköisillä paikoilla kuin nokkonen (siellä oli niitä oikeitakin).
Ja sitten kuva (myös Yrttitarhasta)


Tuostakin voi myös lättyjä halutessaan tehdä, mutta nokkosen tasoinen ei ravintoarvoltaan kuitenkaan ole.

4 kommenttia:

Saara kirjoitti...

Voi, meidän piha on siispä oikea kultakaivos nokkoslättyjen ystävälle :D. Täällä on ollut joskus hevosia, joten tuota polttelevaa piinaajaa kasvaa ihan joka paikassa. Olisikin jotain näköislajiketta ;). Nokkossämpylät ovat loistavia, mutta lätytkin kuulostavat ihanille :).

Irena kirjoitti...

Nokkonen on ihme kasvi. Täysin ilmainen vitamiini ja hivenainepommi. Ja nokkossämpylät OVAT ihania, omalla äitilläni on tapana kuivata nokkosia ja tehdä niistä sämpylöitä pitkin talvea.. Pitäis itsekin joskus.

Anonyymi kirjoitti...

Muistelen tenavana leikkineeni tuon valkopeipin (meillä kutsuttiin pillike-nimellä) kukkien kanssa. Sen kun nyppäisi varresta irti, niin oli makean makuinen puolen sekunnin ajan ja kovasti sillä sitten yritin vihellystä saada aikaan. Joku taitava oli näyttänyt mallia, minä onnistuin harvoin. Pillikkeestä kasvoi myös sellainen versio, jossa kukat olivat hennon lilahtavanvaaleanpunaiset.
Mutta nokkossämpylät - nam! Pitäiskin kerätä lehtiä maalla, ryöpätä ja pakastaa talven varalle...

Irena kirjoitti...

Olisikohan se ollut Lehtopähkämö
http://enenonen.1g.fi/html/Stachys_sylvatica.html

Myös nokkosen näköiskasvi.