torstai 13. marraskuuta 2008

Suora kopio toisen ideasta

Mama pohdiskeli hiilijalanjälkeä joka joulusta jää, tuo kulutusjuhlista suurin. Ryhdyin itsekin miettimään mitä sitä voisi antaa lahjaksi joka ei olisi kertakäyttöistä/muovia/hyödytöntä vaan jotain millä on merkitys eikä niin rasittaisi luontoa.

Jos siis luulet, että ehkä olet saamassa joululahjan minulta, sulje silmäsi loppuviestin ajaksi..

- Kirjat, uudelleen luettavia ei muovia, säilyttää jonkinlaisen jälleenmyyntiarvon jos jossain vaiheessa haluaa tyhjätä kirjahyllyään
- Vaatteet, näitä tarvitsee aina jos ei siis mitään hepenehörselöitä lahjoita
- Käsityöt, valmiina jo jotain, esimerkiksi kierrätyskankaasta tehty kestokassi. On käytännöllinen, jo kerran maata kiertänyt ja täysin muoviton. Itse tehtynäkin vieläpä edullinen
- Lahjakortti johonkin hoitoon - esimerkiksi vaikkapa kasvohoitoon (tämä on lähinnä ehkä vinkki joulupukille, toim.huom.), tavara ei liiku > ei synny jätettä, paikallista yrittäjää on hyvä suosia
- Kahvi tai tee, mieluiten reilunkaupan, ja mukaan kotimaista suklaata (kahvissa ja teessä on pitkä kuljetus - kotimaisuus suklaassa kompensoi)
- Kangasta ja tarvikkeet ihmiselle joka ompelee. Minun työn jälkeni olisi todennäköisesti paljon kehnompi, ja tämä on silti käsin-tehty-lahja. Ei ehkä kuitenkaan kannata vaatekaavoja, mietin paremminkin sisustustavaraa, verhokangas ja lankarulla?
- Tyynyliinat ja pussilakanat, aina tarpeen, vielä jos itse jaksaisi värkkäillä.. No jos kuitenkin ostaisin kotimaisia? Mahdollisesti muovittomasti pakatut? Miksi kaikki pitää aina kääriä muoviin moneen kertaan? Löytyisiköhän messuilta?
- Lottolappu (kun en pelkkää rahaa viitsi lahjoittaa), voi olla suurikin lahja, vie ainakin todella vähän materiaalia ja menee paperinkeräykseen ellei voittoa
- Ideoita otetaan vastaan

2 kommenttia:

Romulus kirjoitti...

Näitä aatoksia mäkin oon päässäni viime aikoina pyöritellyt.
Ompeluksiani meinaan lahjoittaa.. äidille ja sen miehelle mietin ravintolalahjakorttia.. kampaamolahjakortti.. leffalippuja.. kierrätysmatskusta tehtyjä koruja aion myös mennä katselemaan sillä silmällä.

Muovittomia lakanoita muuten saa Kodin Anttilasta. Niissä on vain paperivyöte pakkauksena. Niitä ajattelin myös ostaa ja painaa niihin itse kuvitusta.

Irena kirjoitti...

Kiitos vinkistä, jos lakanoihin päädyn (lahjoissani) niin tiedän minne suunnata.

Huomenna voisi messuilla tarkastella vähän käsitöitä ja askarteluja jos löytyy, tuo kierrätysmateriaalikorut kuullostavat mielenkiintoisilta - ei varmasti olisi joka vastaantulijalla.