sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Ajatelmia kestovaippailusta sunnuntain ratoksi

Meillä on kestoiltu ihan esikoisella alusta lähtien täyspäiväisesti eli täyskestoillaan (poikkeuksena molemmilla elävillä lapsilla laitoksella vietettyjä ensipäiviä) vieläkin kun kuopus ei vielä päiväkuiva ole vaikka jo osaa toki potallakin käydä.

Suurin osa käytössä olevista vaipoista on jo esikoisen ajalta, toista (enkelipoikaamme) odottaessa hankin jotain pieniä S-koon vaippoja mutta tälle nuorimmalle käytännössä tehty vain villapöksyjä. Lisäksi vielä omien lasten lisäksi on osa vaipoista käynyt lasten vanhimmalla serkulla hetken lainassa.

Ja nyt päästään asiaan:

Olen päättänyt, että vaikka kuinka ihania trikookuosiset sisävaipat ovatkin - niitä ei enää hankita. Trikoo ei itsessään ime runsaasti nestettä joten sisällä on jotain imukykyisempää, JA tuo imukykyisempi pääsääntöisesti muuttuu pesujen myötä koppuraisemmaksi kuin päällä oleva trikoo ja seurauksena trikoo kuluu puhki imujen reunakohdista.

Olen todennut, että omatekoisissa vaipoissa kannattaa ilman muuta käyttää kalliimpaa (ja yleensä netistä hankittavaa) applix-tarranauhaa. Tavallinen (jota saa joka kangaskaupasta) lenkkipuoli muuttuu pesujen myötä kovaksi ja kupruilee, repii samalla kangasta rikki (varsinkin jos se on kierrätysflanellia joka niin kovin ihanan pehmoiseksi hiutunut oli)

Olen huomannut, että käytettävissä ompelulangoissa on eroja. Meillä on noin neljä vuotta vanhoja L-kokoisia vaippoja jotka ovat olleet suurinpiirtein yhtä kauan käytössä. Erään kotimaisen valmistajan (joka tekee ihania vaippoja muuten) etutarroista pärkyää ommel useammasta vaipasta - eikä kyseessä siis välttämättä samalla hetkellä ommeltuja, hankinta-aika varmaan puolen vuoden sisällä. Kun taas toisella kotimaisella valmistajalla (jolla ihania vaippoja myös) ei pärkyä yhdestäkään samoihin aikoihin ja saman verran (suurinpiirtein) käytetyistä..

Parhaiten aikaa ja kulutusta kestävää kangasta sisävaipoissa tuntuu olevan velour ja bambujoustofrotee. Niin ihanaa kuin tavallinen bambu onkin, kutistuu se kyllä aika reippaasti pesujen myötä. Tavallinen frotee menee kovin koppuraiseksi - meillä kun ei ole (vielä käytössä - nykyiseen asuntoon ei siis sovi) kuivausrumpua.

Sellaista, kokemuskommentteja pitkästä käytöstä mielellään otetaan vastaan.

6 kommenttia:

Nzqu kirjoitti...

Mä olen autuaasti unohtanut lähestulkoon kaiken vaipoista, eikä tuo lapsi ole ollut kuiva kuin noin vuoden. :/ Enkä muutenkaan ole ikinä ollut kovin pro, täysin ulkona uutuuksista yms. vaikka yhdistyksessäkin toimin ja melkein täyskestotin lapseni.

Minä käytin pojalla paljon muiden jämiä, sellaisia jotka eivät enää kenellekään kelvanneet. Ehjiä kyllä ja toimiviakin, rumia vaan lähinnä. :) Eli hyvin paljon sekalaista rättiä. Taskuvaipoista en niin paljon tykännyt, villahousut jonkun sisävaipan kanssa olivat parhaat. AIO:ta kokeilin kai kerran, ei sekään ollut kiva. Koppuraisuus oli kyllä ongelmana monen vaipan kanssa, niihin sai sitten purkaa kiukkuaan yms. kun ei kuivaurumpua ollut. :)

Kaksi ulkomaanreissua tein osakestoillen myös lapsen kanssa, ei yhtään hankalaa.

Tässä minun ajatuksiani kestoilusta sunnuntai-illan päätteeksi. :)

Kati kirjoitti...

Meillä on tykätty eniten AIO vaipoista, mutta nuo kuminauhat on se mitkä on ihan täysin venähtäny osassa vaipoista. Sisävaippoja käytettiin enemmän ensimmäisellä (kiitos vain lainasta =) ) ja nyt toisella lähes pelkästään AIO vaippoja. Villahousut on silti ollu molemmilla melkein koko vaippa-ajan jalassa.

Tuosta tarranauhajutusta oon kyllä täysin samaa mieltä! Muutaman sisävaipan tein johon laitoin vain jotain tarraa eikä ne ota kiinni enää ollenkaa... Ärsyttävää...
Tämmösiä ajatuksia näin pikaisesti.

Mrs.Marple kirjoitti...

Mielenkiintoista kyllä, meillä ei ole kuminauhat menneet kuin yhdestä sisävaipasta (joka kyllä käytössäkin vielä), ja meillä on sekä framilonisia että kuminauhaisia vaippoja.

Mahtaisiko kuivausrumpu olla kuminauhoille pahaksi?

Mrs.Marple kirjoitti...

Nzqu: Me oltiin Ruotsissa kun esikoinen oli vuoden ja Belgiassa kun oli kaksi vuotta. Molemmat täyskestoillen (paitsi että jälkimmäisellä reissulla ei ollut enää käytössä kuin päiväuni- ja yövaipat), ja hyvin onnistui - pesumahdollisuus oli molemmilla kerroilla.

Kati kirjoitti...

Kun mä en laita noita AIO vaippoja ollenkaa kuivuriin ettei se pul kangas mee pilalle, että se ei voi olla syynä... Kaikki kuminauhavikaiset on saman valmistajan vaippoja joista toki valtaosa jo valmiiksi käytettynä ostettuja.

Mrs.Marple kirjoitti...

Sen tiedän että kuminauhat hapertuvat jos ovat olleet pitkään käyttämättömänä. Jos vaikka edellinen omistaja on ehtinyt säilyttämään pidempään ennen myymistä? Kuminauhoissakin varmasti on eroja.