tiistai 13. tammikuuta 2009

Hjälp, help ja apua

Minä suunnittelen keittiötä.
Tai minun pitäisi suunnitella keittiötä. Sen sijaan vain haaveilen.. Eikös tälläinen olisi rouhea?

Tuollainen keittiö löytyy tuolta.

Entäs miten säväyttäisi tälläinen?

Tuon näköisen keittiön saa täältä.

Kumpikaan ei ihan täysin ole juuri sitä mitä haluan.. Vielä kun tietäisi mitä haluaa.. On mulla (muutamia) pieniä yksityiskohtia mietittynä. Haluan:
- Hanan jonka alle sopii sanko.
- Kivitason työpöydälle
- Jonkinlaisen karusellin alakulmakaappiin
- Altaan alle lajittelusysteemijuttu (jonka nimeä en juuri nyt muista)
- Seinälle tanko, johon voi laittaa S-koukkuja ja sitten kaikkea tarpeellista käden ulottuville
- Ison jääviileäkaapin ja viereen samannäköisen pakastimen

Mutta oikeasti tarvitsen apua.
APUA!
Mitä keittiössä olisi hyvä olla? En minä tiedä mitä tarvitaan täydelliseen keittiöön, oon yleensä sopeutunut vain siihen mitä on. Tämä suunnittelu on niin tavallisuudesta poikkeavaa - kun pitää ajatella mitä oikeasti haluaa. Mitä ilman te ette tulisi toimeen? Ideoita? Ajatuksia?

12 kommenttia:

Pelagia kirjoitti...

Sitten joskus, kun meillä tehdään keittiöremppaa, meille tulee vain yksi ja riittävän iso allas, että siinä voi pestä uunipellitkin. Ja korkea hana. Jos on kulmakaappeja, kannattaa katsoa, että ovien hantaakit on sijoitettu fiksusti, etteivät estä ovia avautumasta kunnolla, ja ettei kulmakaapin ovien ulottuvilla ole esim. uunin luukkua tai astianpesukonetta...(meillä on -prkl!) Kuivia ruokia varten keittiössä on ihan ehdoton sellainen korkea, kapea ja ulosvedettävä kaappi, josta saa tavaroita komeron molemmilta puolilta ulos. Samoin alakaapit kannattaa korvata ulosvedettävillä, isoilla laatikoilla, joista tavarat saa konttailematta käyttöön. Mitäs muuta? Omasta kokemuksesta suosittelen korvaamaan kaappien välitilan kaakelit esim. yhtenäisellä levyllä (samaa matskua kuin pöytäpinnoissa käytetään) - on PALJON helpompi pitää puhtaana, kun ei ole laastisaumoja ja asennus käy hetkessä.
Lieden pitää olla 60-senttinen, että kunnollisen kokoiset kattilat mahtuu.
Valaistukseen kannattaa panostaa - hyvin valaistussa keittiössä on ilo tehdä niitä tylsempiäkin hommia.
Ja tosi ihanaa on, jos työtason voi sijoittaa ikkunan eteen, jolloin voi seurailla maailman menoa töitä tehdessään.
Seuraavaan omaan keittiööni haluan myös puuhellan ja keittiösaarekkeen, leivinuuni siellä jo onkin.

Joo, aika lailla olisi hyviä ideoita omaankin keittiöön... =)

Saara kirjoitti...

Onko teillä tiskikone? Jos on, niin et tarvitse kahta allasta, yksi iso riittää. Jos et tiskaa käsin kuin kerran vuodessa (niinkuin minä...), et tarvitse kuivauskaappia ja voit hyödyntää siitä säästyvän tilan muuhun. Mikäli teillä on kodinhoitohuone, voi ison lavuaarin sijoittaa sinnekin. Mikäli mahdollista kannattaa mikro ja uuni laittaa vyötärötasolle.

Kulmakaappeja kannattaa välttää, sillä ne vievät turhaan tilaa. Samaten kulmahella on hirveä tilasyöppö.

Ja tosiaan, ne alakaapit on hyvä olla ulosvedettäviä laatikkomalleja. Paaaljon näppärämpää. Meillä on myös ns. vaimentimet laatikoissa, jolloin ne voi paiskata kiinni ilman että tavarat sinkoilee ympäriinsä ;D. Ja pistorasioita ei voi olla liikaa!

Irena kirjoitti...

Laatikostoja olen vähän jo ajatellutkin, kaikki sellaisia omaavat niitä suosittelevat. Yläkaappien systeemit on täysin hakusessa kyllä.

Yläkulmakaappeja ei tule, eikä kulmaliettä. Alas tulee kulmakaapit pakosta, taso jatkuu = tila hyötykäytetään.

Puuhella juu tulee myös! Niin ja leivinuuni/takkayhdistelmä. Ellei lopu rahat kesken x)

Kahta allasta en varmaan tarvitse, mutta kuivauskaapin haluan.. Pitäisköhän olla siltikin toinenkin allas, sellainen mini? Onko siitä mitään hyötyä?

Niin ja haluan sellaiset korinpohjatulpat!

Anonyymi kirjoitti...

oooh, keittiöremppasuunnitelmia <3
Muutin yhteen poikaystäväni kanssa lokakuussa, tämmöinen mini21neliöinen yksiö, minikeittiöllä... Tilaa ei ole nimeksikään, ainoa valo on Hellan Yläpuolella oleva ihme kupuvalaisin (??), laatikot ovat ihmeen muotoisia, todella syviä ja kapeita, tiskipöytä on aivan liian pieni (2 todella pientä allasta aivan tiskipöydän reunalla = vesi lentää koko ajan lattialle kun tiskaan vauhdilla) Tosiaan, kuten Pelagia sanoi, uunipellitkin olisi kiva saada pestyä. Minialtaista en siis tykkää, 2 allasta on mun mieleen silti ^^

Matleena kirjoitti...

Voi kun pääsisi omaakin keittiötä remppaan, mutta ei näillä näkymin, pitää vain sopeutua. No niitä alakaappeja ei tarvitse minunkaan mielestäni vaan reilut laatikot mekanismilla, joka imaisee laatikon kiinni, kun sitä hieman sormella tönäisee, ja vaimennin estää kolahtamisen. Yläkaapit riittävän leveitä, siis ainakin 50 cm. Meillä on sellaisia kapeita ja ne ovat kovin hankalia käyttää. Ei ainakaan monta hyllykköä kaapistoihin vaan kaappeja (meillä on kolme, PÖH!),paitsi jos on ylimääräistä tilaa. Ja tuo Pelagian ehdottama korkea kaappi eli komero, jossa ulosvedettävät hllyt, on varmaan hyvä systeemi kuiva-aineiden säilytykseen.

Kaksi tiskiallasta olisi hyvä. Meillä on yksi tiskiallas ja se on minusta liian vähän. On astioita, jotka pitää pestä käsin, ja minä kyllä kaipaan edes pientä allasta toiseksi. Jos pesee useamman astian, niin voisi sen toisen päällä huuhtaista ne astiat tai kaataa sinne vaikka perunankeitinveden siinä tiskin välissä.

Kulmahella on kamala tilasyöppö, joten hyvä, kun et sitä halua. Meillä on sellainen ja olen miettinyt, miten sen tyhjän tilan hellan molemmin puolin saisi käyttöön. Pitäsi kai laittaa pöytälevyyn saranat, että sen voisi nostaa ylös. Heh, heh! Induktioliettä kannattaa harkita. Hella lähelle vesipistettä, siis tiskipöytää.

Hyvä valaistus tärkeä ja pistorasioita pa-aljon ja moniin paikkoihin. Samoin mahdollisimmn paljon työpöytätilaa ja jos saisi vielä pätkän ikkunan eteen, niin näkisi uloskin.

Irena kirjoitti...

Vielä tarkennukseksi, että emme remonttia tee - rakennamme ihan uuden.

Pistorasioita on tarkoitus laittaa niin paljon kuin mahdollista, minne olette niitä piilottaneet? Nykyisessä keittiössä on Ihan Liian Vähän, ja tarkoitus olisi laittaa PALJON. Mutta minne? Keittiöön on kaksi ikkunaa tulossa, että pystyy työskentelemään myös ikkunasta ulos katsellen.

Valaistuksia olen myös pohtinut, ihan perinteinen työvalaisin kaapin alle ainakin kahdelle seinälle, mutta muuta? Pitäisikö laittaa jonkinlaista valaisinsysteemiä myös kaappien päälle vai riittääkö sitten vain normi kattovalaisin?

Pelagia kirjoitti...

Piti tulla vielä uudestaan kommentoimaan, kun tuli uusia asioita mieleen... Meillä oli aiemmassa huushollissa yläkaapit niin, että niitä oli kaksi kerrosta: alemmat yläkaapit olivat suhteellisen matalia (n. 70 cm korkeita), jotta kurottelematta ylsi ylähyllyllekin (minä olen pitkä, mies samoin), ja ylemmät yläkaapit olivat vielä matalampia, ja niissä ovet avautuivat ylös, kattoa vasten. Siellä säilytettiin niitä harvemmin tarvittavia tavaroita, mm. koriste-esineitä, ja jos halusi avohyllyt näkyviin, ei muuta kuin ovet auki jatkuvasti. Minusta on parempi, että keittiössä on kaappeja kattoon asti - kaappien päälle kun kertyy sitä inhaa rasvaista likaa. Nykyisessä keittiössä kaapit loppuvat alempana, ja niiden päälle kertyy astioita, jotka siellä ollessaan vain likaantuvat ja pölyyntyvät - tätä ongelmaa ei aiemmassa keittiössä ollut, sillä matalissa yläkaapeissa astiat säilyivät puhtaampina, ja kun ovet olivat kiinni, yleisvaikutelma oli muutenkin siistimpi. Ahtauden tuntua häivyttämään tuossa aiemmassa keittiössä nuo yläkaapit olivat vaaleampia kuin alemmat kaapit, ja se toimi hyvin.
Nykyisessä keittiössä meillä on ns. parempien astioiden säilytystä varten Ikean kirjahylly, johon on hankittu vitriiniovet - toimii erittäin hyvin eikä ollut kallis!
Tuollainen ulosvedettävä, kapea ja korkea kaappi toimii hyvin myös erilaisten pienkoneiden säilyttelyyn: yleiskoneen, mehulingon, leipäkoneen, paahtimen tms. joita ei ihan joka päivä käytetä. Sellaisesta kaapista ne saa näppärästi tarvittaessa pois ja takaisin, eikä tarvitse vallata pöytäpintaa niiden käyttöön.

Jos tuntuu siltä, että pitää olla toinenkin allas esim. vesien kaatamista varten, kannattaa hankkia sellainen, missä on vain matala, kapea allas ja toisena iso ja tilava.

Ja kuivauskaappi pitää ehdottomasti olla, vaikka pienikin! Meillä on nyt tuollainen n. 50 cm leveä, joka on hiukan liian kapea, mutta muuten täysin riittävä.

Olen joskus miettinyt, mahtaako biojätteen säilytystä varten olla mitään muita ratkaisuja kuin roskasysteemihässäkän yhteydessä oleva? Meillä biojäteastia on tiskipöydällä oleva pieni, kannellinen sanko, ja siihen on mukava laittaa biojätteitä - mutta ihanteellinen olisi kyllä jonkinlainen ritiläkori, joka olisi upotettu tiskipöytään - sinne vain kompostipussi sisään ja kansi päälle, ja kun olisi aika tyhjentää, sen saisi nostettua siitä ja kannettua kompostille mukana...

Irena kirjoitti...

Pelagia: Tuo yläkaappien kaksinkertaisuus on hyvä idea. Sen verran tiedän, että haluan kaapit ylös asti kiinni - sokkeli sitten jos ei kaappitilaa. Mutta samalla sitä säilytystilaa jos sokkelikin. Meillä tosin tulee olemaan huonekorkeus 2,7 m joten saa nähdä miltä näyttää..

Saara kirjoitti...

Meillä on huonekorkeus 3 metriä, enkä siitä syystä halunnut kaappeja missään nimessä kattoon asti ;D. Näyttää mielestäni ihan liian tukkoiselta. Mutta tämmöistä tämä on, keittiöitä yhtä monta kuin omistajia :D

Irena kirjoitti...

Tiedän!

Toiselle toinen on hyvä ja toiselle toinen.

Voi kun joku tietäis mikä olis meikäläiselle hyvä. Ite en ainakaan. Tiedän varmasti sitten kun olen hetken aikaa käyttänyt - siinä vaiheessa voi olla sitten pikkasen myöhäistä mussuttaa..

Värttinä kirjoitti...

Myöhäinen kommentti, mutta koska suunnittelen juuri omaa keittiötämme niin oli kiva lukea muiden kommentit.

Yksi allas (tai 1 ja 1/2) voi olla jees jos ei juuri laita ruokaa, mutta jos ruokaa laitetaan paljon niin toivotonta vaikka pesukone olisikin. Kuitenkin etenkin lapsiperheessä on paljon kattiloita/ kulhoja/ tarjoiluastioita/vesipulloja/pillejä ja ties mitä muuta, jotka on helpompi (tai eivät kestä konepesua) tiskata käsin. Ja tiskaaminen yhdessä kunnollisessa altaassa aiheuttaa ainakin itselleni lähinnä päänsärkyä ja tulvan lattialle :-) Joten itse haluan ehdottomasti kaksi _kunnollista_ allasta!

Niitä ei kyllä ole ihan helppo löytää, tuntuu olevan muotia tuo yksi iso ja yksi onneton, tosin tässäkin keskustelussa on käynyt ilmi että moni sellaisesta tykkää. Kuivauskaappikin on mielestäni just tuolle sälälle tarpeen, tosin riittää esim. 50 cm.

Mutta millaiseen köksään Marple on tällä välin päätynyt?

Irena kirjoitti...

No en ole vielä päätynyt mihinkään, miettimisaikaa on vielä reilusti > rakentaminen aloitettiin autotallista.

Kaapeista osaan kyllä jo sen verran sanoa, että valkoista mdf-levyä, mutta se taitaakin olla ainoa asia mikä on _ehdottomasti_päätetty_ tällä hetkellä.