lauantai 31. tammikuuta 2015

Sarkajaossa, Sarkamessuilla

Tulipa piipahdettua Sarkamessuilla.

Oli tuttuja ja oli tuttuja tuoksuja (sanoo maatalon tytär), ja paljon asiaa.


Messuseuralaisen mielestä kaikkein hauskinta oli kuitenkin lehmät.

MTK:n osastolla oli testi jossa sai tutkia mitkä tuotteet on kotimaisia ja mitkä ei. Meille tuttua asiaa, koska joka kauppareissulla etsin tuotteesta
- joutsenlippumerkin
- sirkkalehtilippumerkin tai
- avainlippumerkin
Yllättävän moni edelleen luulee tuotteen maineen (tai menneisyyden) perusteella syövänsä kotimaista vaikka ei sitä ole tai ei ole sitä ollut vuosiin.

Tutkikaa mitä ostatte!
Näin voitte tukea kotimaista tuotantoa muutenkin kuin vain sanoin ja mielikuvin. Eli ihan käytännön teoin, eikä vaadi kuluttajalta paljoa. Kunhan vain katsoo mitä sinne ostoskoriin taikka -kärryyn laittaa.


Mielenkiintoisimmat keskustelut kävin Sedu Aikuiskoulutuksen osastolla, bioenergiasta ja lähiruuasta. Esimerkiksi näillä lakeuksilla on tuottajat paljon lähempänä kuluttajaa kuin Etelä-Suomessa, mutta tuotteet kauempana. Ei ole tuoretoreja, ei paljon luomupiirejä, tähän haluaisin parannuksen. Facebookin puolella olen ylläpitäjänä Lähiruokaa Lapualta -ryhmässä (kaikki Lapualaiset ja lähikunnistakin tervetulleita sinne!), jonne olen yrittänyt koota tuottajia joilta kuluttajat saavat käydä suoraan ostamassa lihaa, munia, hunajaa, kasviksia jne. Yksi pieni tapa yhdistää tuottajat ja kuluttajat.


Keskusteltiin paljon myös maatilakohtaisista biokaasulaitoksista, ja kuinka upeaa olisi jos maatilat voisivat olla energiassa omavaraisia - biokaasulaitoksen lisäksi olisi aurinkokeräimiä ja vaikkapa vesikiertoinen takka.


Minä ja muut lehmät, sekä iloinen messuseura kantorepussa (suosittelen jokaiselle lapsiperheelle ja lisäksi myös kantoliinaa - meillä on ollut trikoinen vauva-ajaksi)


3 kommenttia:

Jarkko Yli-Heikkuri kirjoitti...

tuli noista luomupiireistä mieleen että minä oon heittäytyny niin laiskaksi (ei mee linja-autoja eikä ole autoa) että tilailen ruuat täältä Tilakauppa että siinähän sitte perustat pohjalaasten tuottajien kans samanmoosen niin alakaa lähiruoka liikkumahan

Mrs.Marple kirjoitti...

Nyt on sellainen mukava projekti menossa, että keräilen Lakeuksien tuottajien yhteystietoja "Lähiruokaa Lapualta ja lähikunnista" -ryhmään Facebookissa. Sellaisten joilta saa suoraan käydä ostamassa (osa toimittaa kotiovelle).

Mrs.Marple kirjoitti...

Niin ja tosiaan tuossa tekstissähän jo siitä mainitsin :D

Tautologiaa?

On kyllä niin hauska ja miellyttävä projekti että kestää toistoakin ;)