lauantai 2. joulukuuta 2023

Perinteinen vuosipäivitys: Shetland hap

Taas lienee aika muistella, että joskus maailmanaikaan kirjoiteltiin blogeja. Joskus jopa säännöllisesti. 

Ja tämä blogi kun on ollut käsityöblogi (ja joskus ruokablogi, elämäntapablogi, päiväkirja surussa ja ilossa, kirpputorilöytöblogi, no lähinnä siis pääasiassa oikeastaan sellainen "kirjoita nyt mitä tulee mieleen" -blogi), niin tässäpä käsityö joka on odottanut kauan valmistumistaan.

Shetland hap -huivi

Ihastuin tähän malliin jo, ööh, varmaan 2010 jälkeen, vaikea sanoa. Blogista löytyy asian tiimoilta merkintä vuodelta 2016, Ravelryssä on kirjaus, että varsinainen kutominen on alkanut helmikuussa 2014 ja jo vuonna 2013 ostin tähän langat, sitä ennen siis tein tästä suunnitelmat (jotka on mulla tallessa mun suunnittelukirjassa joka on jossain hyvässä jemmassa. Sen kun tietäis missä - lisään tähän jos joskus jostain syystä löytyy).



Shetland hap on neliön muotoinen suuri huivi ja siinä on pitsireunus. Se on ollut käyttövaate, yleensä pidetty kolmioksi taiteltuna harteilla, sieltä etukautta taakse ristiin puettu, lämmin vaate johon kääriytyä. Väriä on käytetty reunassa, mutta myös yksivärisiä on tehty. Osa on tehty niin ohuesta langasta, että koko huivi mahtuu sormuksen läpi, mutta myös paksumpia lankoja on käytetty.
Lisää voitte lukea esimerkiksi Jamieson & Smithin blogista (heiltä saa aitoa shetlantilaista villaa!).

Käytin huiviin Schachenmayr Rheuma Thermal Wolle -lankaa, sittemmin Fine Wooliksi kutsuttu. Koska tämän tekeminen kesti niiiiiin kauan,  niin tämän langan valmistus ehdittiin siinä välissä lopettaa. Ja hieman jäi pitsi yhdestä nurkasta kesken. Joten beigen sijasta sieltä löytyy muualla huivissa ollutta tumman ruskeaa.

Huivissa keskellä on ainaoikealla kudottu keskusta. Kudottu kärjestä alkaen (yhdellä silmukalla), lisätty silmukoita reunoissa kunnes riittävän leveä, sen jälkeen kavennettu aina reunoista kunnes silmukoita ei enää jäljellä.

Sen reunasta on poimittu silmukat ja aaltopitsi kudottu ympäri kulkien, aina kulmissa lisäten silmukoita. Kun riittävän iso aaltopitsi, silmukat jätetty odottamaan pitsiä (siirsin pitkälle apulangalle odottamaan).

Reunapitsi on sitten taas kudottu eri suuntaisesti, aina toisessa reunassa mukaan ottaen aaltopitsin silmukan. Eikös olekin todella selkeästi selostettu? Vannon, että kun löydän sen suunnittelukirjan niin täydennän tätä selostusta.

Varsinaista ohjetta ei tähän ollut, hieman mallia otin ohjeesta Morag Shawl jonka tehnyt Sharon Miller. Löytyy kirjasta Heirloom Knitting's Shetland Hap Shawls: Then & Now. Pitsi on jostain Mary Oljen pitsikirjasta, aaltopitsi jostain muusta.


Pingotuslevy johon nämä isot saisi laitettua olisi kauhean kiva, tosin sen verran harvaan käytetty niin ehkä selviän ilmankin.



Lämmin tämä ainakin on, aavistuksen verran liian pieni perinteisellä tavalla puettuna. Eli harteille kyllä menee, mutta reunat ei yllä selän taakse. Oheinen kuva marraskuun lopulta, kun pakkanen piipahti -20 kylmemmällä puolella, hyvn tarkeni. Tosin nuoriso ihmetteli miksi kuljen matto kaulan ympäri käärittynä.






 

Ei kommentteja: