torstai 5. maaliskuuta 2015

Ekopaastoruokaa

Nyt on Ekopaaston aika ja se onkin hyvä aika pohtia ruokahävikkiä.

Yksinkertaisin - ja kaikille sopiva - tapa vähentää hävikkiä, on ostaa vain ja ainoastaan niin paljon kun tarvitsee ja keittää ruokaa vain sen verran kuin sitä syödään.

Mutta valitettavasti aina ei mahdollista, perheellisenä on ainakin joskus hieman hankala ennakoida muiden ruokahalua. Kuten kävi toissapäivänä, kun pojat päättivät olla syömättä puuroa entiseen tapaan (normaalisti menee lautasellinen ja päälle), flunssa on hieman verottanut  ruokahalua. Joten lähes kattilallinen riisipuuroa pääsi eilen sitten karjalanpiirakoiden täytteeksi.


Toinen perinteinen tähderuoka on pyttipannu, johon voi laittaa mitä vain, keitetyt perunat, kasvikset, liha, makkarat, mitä nyt sattuu edelliseltä päivältä jäämään. Puuroja on meillä laitettu myös sämpylätaikinaan tai pannukakkutaikinaan. Juustokannikat voi raastaa munakkaaseen tai jonkun laatikkoruuan päälle. Tämän päivän muusi on huomenna perunasoselaatikko, tai piirakkapohja.

Vaikka itse sanonkin, niin tällä kerralla tuli ihan onnistuneen näköisiä karjalanpiirakoita.
On sitä meinaan tehty joskus vähän mielenkiintoisemman näköisiäkin..


Ja karjalanpiirakat on melkein jo loppu.

Antakaahan tähderuokaideoita!


2 kommenttia:

Miia kirjoitti...

Mulla on tapana tehdä jämämuusista rieskoja, puuronloppu (jota harvoin jää) menee sämpylätaikinaan, riisin ja pastan voi paistaa vaikka minkä kanssa pyttärin tapaan, kasviksista, lihoista, kaloista, juustonkannikoista jne. voi tehdä jämäpizzan tai suolaisen piirakan (jonka pohjaan saa ympättyä juurikin sen muusin/perunat) ja kuivahtaneesta pullasta köyhiä ritareita. Ehdoton lemppari, jota siskon kanssa kotona asuessa tehtiin useinkin, on kastikeleipä. Parasta vaaleaan (kuivahtanutkin käy), mutta onnistuu tummaankin. Leivän päälle kastikkeen jämiä (jauheliha-, kana-, mikä vain ei-ihan-peruskastike), siivu juustoa ja mikroon. Uunissa tulisi varmasti parempaa, mutta parin leivän takia ei kannata lämmittää.

Mrs.Marple kirjoitti...

Kastikeleipä on uusi tuttavuus!

Rieskoja olen joskus myös tehnyt ja Köyhät Ritarit, kuinka saatoin unohtaa? Lisätään vielä pullavanukas!