keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Alkoholin väärinkäyttöä, osa: Olut


Olutlimppu

Otetaan mainiota hapanjuurta (tällä kerralla pääosin vehnäjauhosta) noin kolmisen desiä.
Lisätään siihen olutta josta kukaan ei tykkää noin desi.
Laitetaan joukkoon noin 2 tl hienoa merisuolaa.
Vatkataan hieman.
Lisätään semmoinen desi ruisrouhetta ja pari ruisjauhoja, niin että on aika tykkyä velliä - vatkaamalla pystyy vielä sekoittamaan. Kaadetaan taikinaan vielä ruokalusikallisen verran tummaa siirappia.

Pistä vispilä pois, ota vehnäjauhopussi esiin.

Lisää vehnäjauhoja, taputtele se varovasti taikinaan, kunnes taikina on riittävän kiinteää vaivaamiseen. Vaivaa. Vaivaa vaivaa vaivaa. Niin että muodostuu kunnon sitko. Taikinapallo on kiinteä, vain hieman tarraava.

Voitele puhdas kulho öljyllä, nosta taikinapallo kulhoon, peitä ja vie lämpimään paikkaan nousemaan 4 - 6 tunniksi (meillä sauna).

Kun noin kaksinkertainen, siirrä noussut pallo pellille jos kiinteä, jos levahtanut niin muotoile palloksi ja siirrä pellille. Peitä ja laita lämpimään paikkaan nousemaan vielä tunniksi.

Laita uuni lämpiämään noin 200 asteeseen.

Voitele limpun pinnalle seos, jossa noin desi sitä samaa karseaa olutta, noin desi ruisjauhoja ja ruokalusikka tai pari fariinisokeria - paljonko pussinpohjallisessa nyt sattuu olemaan. Ripottele pinnalle vielä kaurahiutaleita.

Paista uunissa noin tunti.Tuollainen pallero siitä tuli.

Ja tuolta näytti sisältä.


Ja oli niin hyvää, että olen oikeasti nyt pahoillani, etten ottanut tarkkoja mittoja. Leivoin vain summissa - niinkuin yleensä.

Hy-vää.

Nyt on niin onnistunut hapanjuuri, että sillä sujuu vehnäleivät, patongit, sämpylät, ruislimput. Pitäisi testata, että onnistuuko pulla.

Ei kommentteja: