perjantai 26. huhtikuuta 2013

Gluteeniton Brita

Kokeilevasta keittiöstä päivää!

Tarkemmin vielä onnistuneesta kokeilevasta keittiöstä :)

Isännällä oli taannoin nimipäivä, ja hänen työkaverinsa kaipailivat nimipäiväpullaa. Noh, pullaa oon vähän huono leipomaan (a.k.a. ei mua huvita kovin usein) ja lisäksi yhdellä työkavereista on keliakia.

Mua harmittaa sellainen, että keliaakikko on se joka jää ilman tai että tarjolla on samoja kuivia keksejä kuin aina, niin päätin kehittää jotain sopivaa. Kookoshiutaleet (niitä helppoja ja herkullisia kookoskeksejä ajattelin ensin) oli loppu (tai hyvässä tallessa) ja pelkkää marenkia ei huvittanut, niin päätin vähän soveltaa.

*Gluteeniton Brita*

Pohja
- 125 g voita
- 1 dl sokeria
- 3 keltuaista
- 0,5 dl perunajauhoja
- 1 dl mantelijauhetta
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 dl maitoa

Marenki
- 3 valkuaista
- 1,5 dl sokeria

1) erottele valkuaiset ja keltuaiset
2) vaahdota voi & sokeri
3) lisää keltuaiset yksitellen nopeasti vatkaten
4) lisää yhteen sekoitetut kuivat aineet ja maito vuorotellen sekoittaen (unohdin itse ja läiskäisin kuivat aineet ensin ja maidon vasta kun muistin, hyvää tuli silti)
5) voitele leivinpaperi ja levitä pohjataikina koko uunipellille (ohuen tuntuinen)
6) vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi
7) lisää sokeri vähitellen joukkoon koko ajan vatkaten, vatkaa kunnes jäykkää ja kiiltävää
8) laita pohjan päälle lusikalla nokareina, levitä varovasti
9) paista 175 asteisessa uunissa noin 20 min (korkeintaan 30 min? Uunista riippuen), kunnes marenki kauniin vaalean ruskea

Jos käytät kakkupohjana, täytä vasta juuri ennen tarjoilua, ettei marenki pehmene.
Mutta hyvää sellaisinaan.


2 kommenttia:

glenni kirjoitti...

voi kuinka ihanasti ajateltu! kiva, että viitsit nähdä vaivaa keliaakikon puolesta - se lämmittää aina niin sydäntä! :) ja daim-kakku esim. on jo aikalailla maisteltu... ;)

Irena kirjoitti...

Tässä ei edes tarvinnut suurempaa vaivaa nähdä, sama työ leipomisessa ja aineksetkin valmiina omassa kaapissa, hieman vain ajatustyötä :)