tiistai 30. marraskuuta 2010

Ihan ite tein

Viime kesänä meillä pyöri omatekoinen viilitehdas.
Itsetehty viili on aika helppo juttu:
- purkki kulutusmaitoa
- purkki viiliä
> sekoita, jaa kuuteen viilipurkkiin (tai vastaavaan), anna olla vuorokausi huoneenlämmössä ja nauti (loput jääkaappiin)

Eilen sitten testasin elämäni ensimmäistä kertaa itsetehtyä jugurttia. Hieman hankalampi resepti:
- purkki kulutusmaitoa
- purkki turkkilaista jugurttia (Juustoportin)
- 0,5 dl maitojauhetta
> maito kattilaan, lämmitä kunnes pulpahtaa - älä keitä. Anna jäähtyä noin tunti
> sekoita jugurtti ja maitojauhe maitoon, jaa kuuteen kuppiin
> laita jääkaapin yläpuoliseen kaappiin 12 tunniksi, siirrä jääkaappiin.

Ihan hyvää tuli, mukavan pehmeää, happanee ilmeisesti vielä lisää. Ehkä aavistuksen olisi saanut olla tykympää, ilmeisesti voisi tekeentyä lämpimämmässäkin paikassa? Pitänee testata.

Haluatteko kuvia?
No, jugurtti on valkoista..

Okei..Me jo muutama syötiinkin.
Jugurttipurkeissa meillä on vain tuorekelmu päällä kantena, viilipurkkeihin olen säästänyt noita kansia mitä on toisissa kermaviilipurkeissa. Vähän käteviä.

10 kommenttia:

Romulus kirjoitti...

Nam! Tuleeko siitä viilistä oikeesti viilin makuista? Millanen koostumus siihen tulee? Että jääkö kovin lötköksi vai tuleeko oikeesti viilimäisen lohkeavaa?
(Viilin suurkuluttajana tuo itse tehty kiinnostaisi kovasti).

Mrs.Marple kirjoitti...

Juu, viilistä tulee viilin makuista, mutta viili on viilimäisen venyvää. Millainen viili muka lohkeaa? En oo ite syöny ikinä kaupan viiliä joka lohkeais?

Nzqu kirjoitti...

Viilin tekoa olen monesti miettinyt, mutta jäänyt toteuttamatta. Mutta jugurttiakin itse, hmmm... tulee ehkä hieman halvemmaksi. Kulutusmaitoa ei vaan taida saada luomuna. :(

Mulla on vinot pinot noita kansia, yhdessä vaiheessa söin paljon Yosaa isoissa purkeissa, samoin kuin Alpron soijajugurtteja (soyogurt!) ja niistä sai kätevät kannet (ja purkkejakin taitaa olla paljon tallessa, nimi. mitään ei heitetä pois...).

Miiruska kirjoitti...

Taitaa tulla venyvästä viilistä tehtynä venyvää viiliä :) Minä oon kuullu että ennenvanhaan viili oli lohkeavaa, en muista miksi se kaupan viili on tuota sinkuvaa sorttia vaikka senkin joskus jostain selvitin.

Pitäskin tehä taas joskus, ja miksei kokeilla jugurttiakin..

H3idi kirjoitti...

Ihan tulee lapsuus mieleen! Joulun aikaan voisi kokeilla viilin tekoa...

Romulus kirjoitti...

Heh, mä meinaan sillä lohkeavuudella sitä hetkeä kun korkkaa viilin kermaisen pinnan. Se eka pintakerros lohkeilee ihanina paloina. Pinta pitää saada pysymään ehjänä kaupasta kotiin ehdottomasti jotta voin kokea lohkeamisnautinnon :D. Mut ei mua se viilin loppuosan venyväinen koostumuskaan haittaa. Viili on ihan parasta. Tää mamma saattaapi tätä reseptiä siis koklata!

Mrs.Marple kirjoitti...

Miiruska: Kuullostaa mielenkiintoiselta, oon aina ajatellu että viilin kuuluu olla venyvää.. Ainakin ne oli mitä lapsena äiti teki meille (ihana kermainen kerros päällä - omasta tinkimaidosta ennen käsittelyjä :9) oli venyviä. Jos muistat tarkemmin niin kerrohan toki!

Nzqu: Kaikki mitä voi, säästetään :) Joo en mäkään jugurttia ennen tehnyt. Toinen satsi muuten ei ollut niin onnistunut, jotenkin liian happaman oloista. Täytyy tehdä piimälimppua tai jotain muuta parista viimeisestä jugurtista. Kolmas yritys bulgarian jugurtista.

Mrs.Marple kirjoitti...

H3idi: Mulla jotenkin viilin tekeminen liittyy kesään :D Mutta mikään ei estä tietenkään talvellakaan tekemästä. Jos kaapissa liian viileää niin jääkaapin yläpuoleisessa kaapissa on varmasti vähän tilaa viilipurkeille ;)

Romulus: Ai sellasta, joo, kyllä sitten vastaus on kyllä. :D
Meillä kaupanviilit tekee muutaman kuperkeikan aina ennenkuin syötäväksi asti ehtii ;)

hanhan kirjoitti...

Jugurtti onnistuu myös helpommin: 1-2 l maitoa (miel. käsittelemätöntä) lämmitetään kädenlämpöiseksi ja joukkoon 1 prk bulgarian jugurttia. Kaadetaan isoon kulhoon ja peitetäään alumiinifoliolla. Annetaan seistä lämpimässä (esim. siellä jääkaapin yläkaapissa)yön yli. Jäähdytetäään ja nautitaan.

Mrs.Marple kirjoitti...

hanhan: Mä olen ymmärtänyt, että nimenomaan tuolla noin 70 asteen lämmityksellä ja jäähdytyksellä kädenlämpöiseksi "puretaan" käsittelyt siitä maidosta. Käsittelemätöntä kun ei ole täällä saatavilla. Tuo maitojauhe ei oo välttämätön, se tekee jugurtista vain hieman tykympää..